20 jarig jubileum De Spylder

De Spylder bestaat 20 jaar! Dat laten we natuurlijk niet aan ons voorbij gaan. Het hele jubileumjaar organiseren we verschillende activiteiten rondom ons thema Út en thús – Thuis en uit. De mienskip van Warns, Skarl en Laaksum staat centraal. Je leest er alles over op deze pagina.

 


Aankomende activiteiten

Koningsdag, Warns onder de loep – 27 april 2023

terugspeeltheater Jildou Mulder

Op Koningsdag gaat er iets heel bijzonders gebeuren. Als onderdeel van het programma van de Oranje Vereniging is er ’s middags een voorstelling in De Spylder. Jildou Mulder komt met haar Terugspeeltheater naar Warns. Ze speelt samen met een aantal collega’s een voorstelling over en voor de Warnsers. Wij worden uitgenodigd een verhaal te vertellen dat vervolgens improviserend teruggegeven wordt. Dit werkt verbindend en versterkend en levert plezier.

Na afloop is er een borrel voor het hele dorp en praten we na over deze bijzondere voorstelling en de vertaling door Jildou van ons als Warnsers.

Heb jij een leuk idee over wat we Terugspeeltheater Jildou Mulder kunnen meegeven over Warns? Laat het Fritjof (06 5536 4716) weten!

Warber Warns – Keunstroute – 12 mei t/m zondag 25 juni

Warber WarnsIn mei en juni 2023 zal een kunstroute, Warber Warns, als een lint slingeren door het dorp. Kunstwerken zullen te zien zijn in de straten, op de erven van de bewoners en buiten het dorp. Bezoekers kunnen wandelend of fietsend of zelfs met de auto het lange lint bekijken en bewonderen. De werken gemaakt door kunstenaars en kunstenmakers uit Warns en omstreken hebben allemaal het jubileumthema Út en Thús – Thuis en Uit.

Op dit moment worden de kunstenaars benaderd. Zij laten een eigen kunstwerk zien en kunnen daarnaast samen met een onervaren kunstenaar een nieuw werk maken. Binnenkort nodigen we dorpsgenoten (jong en oud) uit om mee te denken een eigen werk te maken samen met een kunstenaar. De werken zullen vanaf vrijdag 12 mei t/m zondag 25 juni te zien zijn.

Wil jij ook bijdragen aan Warber Warns? Meld je aan bij Karin Straathof, via 06 3054 9125 of post@karinstraathof.nl

Warns makket muzyk! – vrijdag 23 juni 2023

Mear mei muziekWe sluiten ons jubileumjaar op vrijdagavond 23 juni af met Warns makket muzyk. Speciaal voor deze afsluiting gaan Guus Pieksma en Annewiep Bloem aan de slag met een bijzonder muziekproject. De eerste vrijdag van het jaar hadden ze al een gezellige kennismaking met de jeugd van Warns op de jeugdavond in De Treffe. Voor Warns makket muzyk is namelijk het hele dorp nodig. Samen gaan we muziek maken en zorgen we voor een grote dorpsband!

Doe ook mee!
Geen muziek zonder muzikanten. Wij hebben jullie hulp nodig! Ervaring is niet nodig. De komende tijd zullen Guus en Annewiep bij verschillende activiteiten in Warns aansluiten om meer te vertellen over Warns makket muzyk.

Denk jij nu al ik wil ook meedoen? Geef je op bij Annewiep via telefoon (06 1164 1742) of mail annewiep@mearmeimuzyk.nl. Of bij Taetske via (06 4123 6505) of even aanbellen bij Ats Bonninghawei 17.


Verhalenavond: Skepjûn – terugblik

Vrijdag 18 november was het zover, de Friese Verhalenavond. In Warns organiseerden wij de eerste Skepjûn. En met succes! Met een grote opkomst werd de groep in vieren gedeeld. Met een zaklamp en schep is iedere groep op pad geweest om dorpsverhalen te zoeken. Letterlijk door in de grond op zoek te gaan naar voorwerpen.

Op vier prachtige locaties stonden vertellers Maaike Bloemendaal, Sjouke Plantinga, Hinke van der Meer en Joeso Peters klaar om verhalen te delen over Warns en hun Ommekeer. Na afloop kwamen alle groepen weer samen in De Spylder, waar ter plekke fantastische nieuwe verhalen verteld werden met de opgegraven voorwerpen.

Er was veel aandacht voor de Friese Verhalenavond, zo schreef de Leeuwarder Courant een mooi artikel over de verhalenavond in onder andere Warns. 75 locaties en 150 vertellers_ Friesland treft elkaar tijdens Verhalenavond in huiskamers, dorpshuizen, kerken en zelfs in brugwachtershuisje – Leeuwarder Courant

 


 

3 maanden verder: jubileumjaar in volle gang.

De opening ligt ruim achter ons, en de eerste activiteit heeft plaatsgevonden. Afgelopen weekend, 8 oktober, was de Spylder de hele dag omgetoverd in een huiskamer, compleet met banken en schemerlampen; de Huiskamerbioscoop!. Het was een groot succes. Foto’s van vóór en tijdens…

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Het is bijna zo ver: 10 juli, 15:00, opening van het jubileumjaar!

Ondertussen is er hard gewerkt aan de voorbereidingen. Naar aanleiding van de jubileumfeestelijkheden, en dan nu als eerste onderdeel daarvan de Ferhaleflagge, hebben we bezoek gehad van de Omrop Fryslân en van de Leeuwarder Courant. 8 juli is een stukje op de radio te horen geweest, maar het televisie-item is helaas komen te vervallen. Dat is dan wel weer via deze link alsnog te bekijken:

Spesjale flagge fertelt it ferhaal fan Warns

Als het goed is, staat er zaterdag 9 juli een stuk in de Leeuwarder Courant!

En zondag 10 juli, ja, dan gaat het echt los 🙂


 

De Ferhaleflagge krijgt vorm…

   

De lapjes zijn opgehaald, er zijn foto’s gemaakt voor in het boekje dat we gaan laten verschijnen, en de vlag wordt voorbereid. Een heel werk, maar het wordt prachtig!


Ophalen lapjes Ferhaleflagge

Op zaterdag 2 april heeft ons kleine maar enthousiaste team huis aan huis in Warns, Skarl en Laaksum lapjes opgehaald om de Fehaleflagge van te maken. Het was prachtig weer (wel beetje koud), en we hebben al veel lapjes kunnen ophalen. De inlevering is eigenlijk gesloten, maar er zijn nog een paar lapjes waar we (Karin, Boppelâns 17 en Sippie, Buorren 13) op wachten…

 


De Spylder viert haar 20-jarig jubileum!

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat een paar enthousiastelingen besloten dat Warns een cultureel centrum verdiende: De Spylder! Dat verdient dus een feestelijke viering. De aftrap vindt plaats op 1 juli, waar in de praalwagenoptocht van het Warnser feest ook de prealwein van de Spylder zal meerijden: de Naaiwein. Op deze wagen wordt symbolisch een vlag in elkaar gezet van lapjes stof met een verhaal. Samen vormen deze verhalen het verhaal van de inwoners van Warns.

Dit is het begin van een jaar vol activiteiten en feestelijkheden. Het belangrijkste is, dat we het met zijn allen doen: de mienskip van Warns, Skarl en Laaksum staat centraal.

Het hele culturele seizoen van september ’22 tot en met juni ’23 zullen er vele activiteiten in en om De Spylder worden georganiseerd rondom het thema: Út en thús – Thuis en uit.

De precieze invulling blijft vooralsnog een verrassing, maar we beginnen met de Ferhaleflagge!

 Op zondag 10 juli 2022 gaan we het 20-jarug jubileum van De Spylder vieren met de onthulling van de Ferhaleflagge fan Warns. Het wordt een wel heel bijzondere vlag, gemaakt uit honderden stukjes stof van de inwoners van ons dorp, elk stukje stof, elk lapje met een eigen, persoonlijk verhaal…

Wij vragen aan alle dorpsgenoten om in de lappenmand te duiken en te zien of er een stuk stof in zit wat onderdeel mag worden van de Ferhaleflagge fan Warns! Een stukje sjaal van een vriendin, een wollen onderbroek van beppe, de slabbe van het eerste kind, pakes overall, een theedoek, tafelkleedje, iedereen heeft wel iets van stof in huis waar een verhaal aan kleeft. Doe mee en leg het alvast klaar!

Graag komen we dan op 2 april, op een bijzondere manier bij iedereen langs om zoveel mogelijk stukjes stof (van min. 35×35 cm) op te halen. Wanneer daar een mooi verhaal over vroeger of nu aan vastzit (van een paar regels, een half A4’tje, of –in overleg- zelfs langer), nemen we dat graag mee! Deze verhalen worden gebundeld in een mooi boekwerkje en de ingezamelde stukken stof worden met veel aandacht aan elkaar genaaid tot een prachtige, kleurrijke Warnser Ferhalenflagge.

Ook kunt u alvast uw stukje stof, liefst mét verhaal en afzender, inleveren bij:
Sippie van der Veer, Buorren 13 of Karin Straathof, Boppelâns 17

 LET OP zaterdag 2 april fietsen we bij u langs om dat mooie stukje stof op te halen, liefst met een mooi klein verhaal erbij!

OPROEP – naaivrijwilligers

Het team Ferhaleflagge zoekt nog vrijwilligers om in de maand april te helpen met stukjes stof aan elkaar te naaien. Wie heeft er een naaimachine en vindt het leuk hieraan mee te werken?

Meld je dan bij ons flaggeteam: 06-12520430 (Sippie), 06-30549125 (Karin)

NOG EEN OPROEP – fotografen

We willen graag onze feestelijkheden delen op alle mogelijke manieren. Fotografen en vloggers zijn daarom van harte uitgenodigd om hun talenten bot te vieren op de bruisende beweging die ons jubileum teweeg gaat brengen. Als je mee wilt doen, zeg het even tegen Martijn Kramer, Boppelâns 12, 06-14166912, zodat je inspanningen meegenomen kunnen worden in ons media-offensief!


Het 20 jarig jubileum (Mienskipsprojekt) is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van

Provincie Fryslân

Gemeente Súdwest-Fryslân, Kernenfonds

VSB fonds

Bestuur De Spylder

Stichting Bas Backer

Dorpsbelang Warns

Prins Bernhard Cultuurfonds, Steunfonds Stavoren
 Foppe Visser Stichting

 

Verder danken wij de volgende bedrijven en zzp’ers voor hun bijdrage aan het 20 jarig jubileum van De Spylder: 

Havingness.nu, De Weijde Blick, Groeisum, Watersportcentrum De Stormvogel BV, Splaiwind BV, Praktijk in Verbinding, PC Prive Support, De Tulpenbrouwerij, Hands on deck, R de Jong Timmerwerken, KKP Music, De Fit Garage, VOF Folkertsma en Jongstra, Knippe & Sa, Tsjebbejetse Dijkstra

Reacties zijn gesloten.